Lokale Omroep Echt - Susteren

Neem deel aan een kunstinstallatie, vul een emmer met aarde!

Vanaf 3 september presenteert Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen een unieke overzichtstentoonstelling met Europese ecoventions.

Een nog te realiseren, installatie in de buitenruimte van Sittard-Geleen is Garten (200 buckets) van Lois Weinberger. Om deze installatie te kunnen realiseren roept De Domijnen de hulp in van inwoners uit de regio. Voor de installatie zijn 200 emmers gevuld met aarde uit eigen tuin benodigd.

Deze, op 200 diverse plekken gevulde emmers, worden op 3 september bij elkaar geplaatst in de Ursulinentuin in Sittard. Vervolgens wordt gekeken wat er uit de aarde gaat groeien en daarmee wordt een soort doorsnede van de flora uit de regio verkregen.

De emmers zijn t/m 3 september gratis verkrijgbaar bij de onderstaande locaties:emmer-domijnen
Bibliotheek Echt,  Plats 1 Echt
Bibliotheek Sittard
Bibliotheek Geleen
Bibliotheek Echt
Bibliotheek Beek
Bibliotheek Stein
Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst

Bij de emmer hoort ook een formulier waarop de locatie van het vullen van de emmer vermeld moet worden. De gevulde emmer dient op zondag 3 september tussen 11.00 en 17.00u (samen met het invulformulier) ingeleverd te worden in de Ursulinentuin.

Bij inlevering van een gevulde emmer wordt een kortingsvoucher uitgereikt voor een entreebewijs van het museum. Meer informatie over het emmerproject is te vinden op: https://www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/programma/emmerproject/

Ecoventions (ecology + inventions) zijn kunstzinnige, spraakmakende en innovatieve projecten, die aandacht vragen voor ecologie en duurzaamheid. De tentoonstelling Ecovention Europe toont een overzicht van 60 jaar ecoventions met het werk van ruim 40 kunstenaars uit 13 verschillende landen, die beogen de milieucrises in Europa te belichten of op te lossen.

Het merendeel van Ecovention Europe zal te zien zijn in het nieuwe Hedendaagse Kunstmuseum in Ligne. Er zullen echter ook projecten in de buitenruimte gerealiseerd worden. Momenteel zijn er al twee projecten gerealiseerd aan de Cour Solanus aan het Kerkepad te Sittard. Het betreft een installatie van Jean-François Paquay (BE) getiteld Edible Environment en een installatie van Vera Thaens (BE) getiteld Roof Runoff Purifying System.

Vera Thaens biedt met het Roof Runoff Purifying System een alternatief om regenwater te zuiveren. Haar manier van water zuiveren, verwijdert op natuurlijke wijze meer gifstoffen uit regenwater dan dat (chemische) waterzuiveringsinstallaties dat doen, wanneer het water daar via het riool terecht komt.

Ecovention Europe, art to transform ecologies 1957-2017
3 september 2017 t/m 7 januari 2018
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Opening op zondag 3 september om 13.00 uur
Meer info via www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen