Lokale Omroep Echt - Susteren

NVWA controleert dierenwelzijn op geitenbedrijven

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren sinds februari inspecties uit om te controleren of professionele geitenhouders zich houden aan de regels voor dierenwelzijn.

Foto: Picturemaker123

Inspecteurs hebben bij deze controles bijzondere aandacht voor het welzijn van de geitenbokjes op melkgeitenbedrijven en op afmestbedrijven. De NVWA heeft in 2017 soortgelijke inspecties uitgevoerd omdat er signalen waren dat het dierenwelzijn voor bokjes vaak niet in orde was en dat er bij afmestbedrijven veel jonge bokjes dood gingen.

Uit analyse bleek dat het sterftecijfer op veel afmestbedrijven meer dan 20 procent was, met een uitschieter tot 66 procent. Bij controles op bedrijven met hoge sterftecijfers heeft de NVWA op 3 bedrijven ernstige dierenwelzijnsovertredingen vastgesteld. Op deze bedrijven stonden veel zwakke dieren en gingen ook veel jonge bokjes dood. De NVWA heeft tegen deze bedrijven proces-verbaal opgemaakt en dit ingediend bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Het Openbaar Ministerie heeft 2 bedrijven een voorwaardelijke straf gegeven en één van deze bedrijven heeft ook een geldboete gekregen. Het derde proces-verbaal is nog in behandeling. Tegen deze 3 bedrijven is tevens bestuursrechtelijk opgetreden.