Lokale Omroep Echt - Susteren

NVWA: Werk- en sporthandschoenen bevatten te veel chroom

Een verontrustende conclusie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De meeste werk- en sporthandschoenen bevatten te veel chroom.

Foto: KostkaCZ

In het voorjaar van 2017 heeft de NVWA een aantal werk- en sporthandschoenen onderzocht op het chroom VI-gehalte. Bij 5 van de in totaal 52 onderzochte handschoenen was het chroom VI gehalte boven de norm. Daarvan is de verkoop verboden.

Bij 3 van die 5 was het chroomgehalte dusdanig hoog dat van een ernstig veiligheidsrisico kon worden gesproken. Voor deze handschoenen is een oproep gedaan om deze niet langer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel.

Chroom (VI) staat bekend als veroorzaker van ernstige contactallergie bij mensen. Bij mensen die voor deze stof al gevoelig zijn gebleken, kunnen kleine concentraties van chroom al allergische reacties veroorzaken. Bij een allergische reactie ontstaat vaak een verdikking van de huid van de handen met schilfers en kloven. De huidafwijkingen jeuken en kunnen door kloven heel pijnlijk zijn.

Sinds 1 mei 2015 is het verboden om lederwaren of voorwerpen met leren onderdelen die in contact komen met de huid in de handel te brengen als het chroom VI gehalte hoger is dan 3 mg/kg van het totale drooggewicht van het leer.

Dit voorjaar nam de NVWA monsters van 20 merken werkhandschoenen en 28 merken sporthandschoenen en onderzocht deze in haar laboratorium. In totaal zijn 28 sporthandschoenen en 24 werkhandschoenen onderzocht. De handschoenen werden gekocht in warenhuizen, sportwinkels, bouwmarkten, tuincentra en webwinkels. Het onderzoek richtte zich op producten tot 25 euro.

Gekozen is voor deze handschoenen omdat tijdens sporten, werken in de tuin en bij klussen gemakkelijk wrijving ontstaat tussen de handschoen en de huid. Bij intensief gebruik maakt zweet de hand van de gebruiker bovendien vochtig. Dit intensieve contact met chroom VI in combinatie met zweet en wrijving verhoogt de kans op huidreacties.