Lokale Omroep Echt - Susteren

Ondernemers graag zondags open

Een meerderheid van de gemeenten en ondernemers heeft gekozen voor een ruime openstelling van winkels op zondag.

Foto: bykst
Foto: bykst

Werknemers ervaren doorgaans vooral de positieve gevolgen. Dat blijkt uit een externe evaluatie van de Winkeltijdenwet door onderzoeksbureau BMC die minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer heeft gezonden.

Minister Kamp: “Een grote meerderheid van de winkeliers wil graag op zondag open zijn. Dat is goed voor onze economie en wordt positief ontvangen door hun klanten en werknemers. Uit de evaluatie blijkt ook dat gemeenten op lokaal niveau een goede afweging kunnen maken van zowel de economische belangen als de waarde van de zondagsrust. De wijzigingen in de Winkeltijdenwet zijn dus effectief.”

Een meerderheid van 79 procent van de winkeliers wil graag op zondag open zijn. Voor ondernemers zijn de belangrijkste redenen: de wens van de klant, de mogelijkheid tot extra omzet en het gegeven dat concurrenten ook open zijn.

Alleen supermarkten maken volop gebruik van de mogelijkheid om ook op feest- en herdenkingsdagen klanten te verwelkomen. Slechts 4 procent van alle winkeliers heeft aangegeven op zondag open te zijn vanwege contractuele verplichtingen.

De evaluatie laat ook zien dat werknemers zich niet onder druk gezet voelen om op zondagen te werken. Negen van de tien werknemers geven aan een extra toeslag te ontvangen. Voor met name jongeren is dit een reden om juist op zondag te willen werken. Werknemers die dit liever niet willen, geven vooral sociale redenen daarvoor op.