Lokale Omroep Echt - Susteren

Postzegels worden weer duurder

Het versturen van brieven in Nederland en naar het buitenland wordt per 1 januari weer duurder.

Foto: René Puri/LOES

Dat heeft PostNL maandag bekendgemaakt. Een postzegel voor binnenlandse post gaat 0,83 euro kosten, een stijging van vijf cent. Een zegel voor het buitenland stijgt met zeven cent naar 1,40 euro.

Het aantal brieven dat verstuurd wordt, blijft dalen doordat steeds meer mensen gebruik maken van digitale en sociale media. In 2016 daalde de hoeveelheid post met acht procent.

PostNL vangt deze daling voor een groot deel op met kostenbesparingen in het eigen bedrijf. Daarnaast zijn volgens het postbedrijf ook wijzigingen in het tarief nodig om post in Nederland in de toekomst betrouwbaar en bereikbaar te houden voor iedereen.

De toezichthouder op de postmarkt, de Autoriteit Consument en Markt, stelt jaarlijks vast met hoeveel procent de tarieven voor het basispakket aan postdiensten mogen stijgen. De ACM heeft geoordeeld dat de nieuwe tarieven van PostNL binnen de wettelijke regels passen.

Ook heeft PostNL de tarieven bekendgemaakt van de Decemberzegels. Deze zijn vijf cent voordeliger dan de reguliere zegel van 2017, 0,73 euro per zegel. De Decemberzegels zijn vanaf 20 november te verkrijgen.