Lokale Omroep Echt - Susteren

Reactietijden politie in Echt-Susteren licht verslechterd

In noodsituaties laat de politie alles uit haar handen vallen om zo snel mogelijk aanwezig te kunnen zijn. Toch lukt het in Echt-Susteren steeds minder goed om op tijd te komen.

Archieffoto: LOES ACTUEEL – Riny

Dat blijkt uit cijfers die de politie zelf bekend heeft gemaakt. De politie realiseert zich dat snel reageren van groot belang is voor het veiligheidsgevoel. Daarom is het streven om in 90 procent van de spoedmeldingen binnen 15 minuten aanwezig te zijn.

In Echt-Susteren was de reactietijd in 2017 slechter dan in 2016. Vorig jaar was de politie in 81 procent van de 512 urgente gevallen binnen 15 minuten aanwezig. In 2016 was dit nog 87 procent bij 431 urgente gevallen. Landelijk gezien was de politie in 2017 in 85 procent van de spoedmeldingen binnen een kwartier aanwezig, met een duidelijke piek tussen de 3 en 10 minuten.

Zeker in dunbevolkte landelijke gebieden is het niet eenvoudig om binnen het kwartier bij een spoedmelding te zijn. Toch blijft de politie alert op mogelijk verbeteringen. Zo investeert men voortdurend in een nog betere afstemming tussen de meldkamer en de politie-eenheden op straat.

Er rijden altijd surveillancewagens rond en de meldkamer stuurt de dichtstbijzijnde collega richting de melding. Zo hoopt de politie nog vaker binnen de ambitieuze streefwaarde van 15 minuten bij een spoedmelding aanwezig te zijn. Sinds vorig jaar maakt de politie op eigen initiatief ieder half jaar de reactietijden bij spoedmeldingen per gemeente bekend. Medio dit jaar wil de politie dit maandelijks gaan bekendmaken.