Lokale Omroep Echt - Susteren

RTL Nieuws: ‘Uitslag gemeenteraadsverkiezingen niet veilig’

Door onveilige software kunnen hackers mogelijk de verkiezingsuitslag beïnvloeden.

Foto: Luijt

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou volgens onderzoek van RTL Nieuws belangrijke veiligheidsmaatregelen hebben teruggedraaid. Vorig jaar nam toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk allerlei maatregelen nadat uit onderzoek van opnieuw RTL Nieuws bleek dat de software waarmee stemmen worden opgeteld vol lekken zat.

Voortaan moest het tellen van stemmen altijd gebeuren in aanwezigheid van minimaal twee personen en worden alle stemmen niet alleen met de computer, maar ook nog eens handmatig opgeteld. Die maatregelen draait huidig minister Kajsa Ollongren nu terug.

Volgens de minister is de nieuwe versie van de software voldoende beveiligd tegen hackers. Bovendien zijn twee mensen betrokken bij de invoer van de aantallen stemmen. Daarnaast mag de computer met de telsoftware niet meer op het internet aangesloten zijn.

Daarop liet RTL Nieuws onafhankelijke en ethische hackers onderzoek doen naar de vernieuwde software. Die concluderen dat het nog steeds slecht beveiligde software is. De Kiesraad erkent de kwetsbaarheden, maar is er nog steeds van overtuigd dat de huidige software en maatregelen voldoende zijn om veilige en betrouwbare verkiezingen te organiseren.