Lokale Omroep Echt - Susteren

Schutterij Sint Antonius Slek viert 90-jarig bestaan

In de loop van dit jaar organiseert Schutterij Sint Antonius Slek een aantal activiteiten naar aanleiding van het 90-jarig bestaan. Maar hoe begon het ook alweer 90 jaar geleden?

Foto: Schutterij Sint Antonius Slek

Op 1 mei plantte de Slekker jonkheid de meiboom in de Deemkuil. De dag erna was de meiboom neergehaald. Onder de Slekker jonkheid brak ruzie uit waarbij er flinke klappen vielen omtrent de schuldvraag: wie de meiboom heeft neergehaald.

Met deze ruzie gingen de jongeren van Heide-Susteren zich ook mee bemoeien. Hierdoor vormde de Slekker jonkheid weer een front en verjoegen de jonkheid van Susteren van de Slek.

Deze ruzie was in feite de aanleiding tot de oprichting van schutterij Sint Antonius. Aangezien er geen activiteiten op de Slek voor de jongeren waren, kwamen een aantal initiatiefnemers waaronder Bert van Neer, Driek Jennissen en W. Houben in het café van Hellem de Hoeb bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst besloot men te komen tot de oprichting van een schutterij. De naam werd afgeleid van de boerderij; de Sint Antoniushoeve van dhr. Burger.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog behaalde de schutterij diverse prijzen op de schuttersfeesten. De schutterij werd in die tijd begeleid door trommelslagers en hoornblazers. In 1938 werd vanwege overheidsmaatregelen het schieten bemoeilijkt. Na ieder feest moest de vereniging hun wapen op het gemeentehuis inleveren. In 1940 werd het nog erger. Op last van de bezetter werd onder andere het houden van vergaderingen verboden.

Schutterij Sint Antonius kon blijven voortbestaan als ze zich aansloten bij de Kultur Kammer. De vereniging sloot zich hierbij niet aan. Het gevolg hiervan was dat de vereniging op een zwarte lijst kwam te staan en geen activiteiten meer mocht organiseren. Gedurende de oorlog verdween niet alleen de buks maar ook de uniformen, een groot gedeelte van het koningszilver, muziekinstrumenten en overige schuttersbenodigdheden.

In 1946 hervatte de vereniging weer haar activiteiten. Een van de eerste activiteiten van de vereniging was op 5 mei 1946. Op deze dag werd door de bewoners van de Slek een herdenking der gevallenen gehouden. Op het graf van een Engelse soldaat werd dan ook een krans gelegd. Op 29 oktober 1946 werd de schutterij uitgebreid met een fluit- en trommelkorps.

In de naoorlogse periode is het slechts twee schutters gelukt om de vogel driemaal achterelkaar af te schieten. De eerste keizer die de vereniging kende was dhr. Jack Jennissen. In 1950 schoot hij voor het derde opeenvolgend jaar de vogel af. Dit had dan tot gevolg dat de schutterij haar eerste keizer kon installeren.

In het jaar 2001 kon de vereniging haar tweede keizer installeren. Tijdens de heilige mis op zaterdag 1 december werd dhr. Henri Vranken officieel geïnstalleerd als keizer van de vereniging. In de tussenliggende jaren kwamen er een aantal schutters dichtbij de titel van keizer; waaronder de geestelijk adviseur Pastor Alofs en dhr. G. Damen. Deze laatste presteerde het om in 6 jaar tijd vier maal de vogel af te schieten.

In de naoorlogse periode was de schutterij op de diverse feesten zeer succesvol. Een aantal van deze hoogtepunten zijn: het winnen van diverse schietwedstrijden van het ZLF, een zevende plek op het OLS in 2013 en een vijfde plek op het LDS van 2015.

Ook het fluit- en trommelkorps was in die jaren succesvol met het behalen van diverse Limburgse en Nederlandse kampioenschappen; zo werd het muziekkorps in 2016 in de vierde divisie Nederlands kampioen op het onderdeel mars- en concertwedstrijd.

Het 90-jarig bestaan wordt onder andere gevierd met de opening van het nieuwe schuttershome op zaterdag 21 april om 16.00 uur, het sponsorenschieten op zondag 22 april, deelname met de basisschool Op de Slek aan het kinder-ols, een receptie met na afloop een feestavond.