Lokale Omroep Echt - Susteren

Schutterij Sint Stephanus Dieteren viert 180-jarig jubileum

Schutterij Sint Stephanus Dieteren bestaat dit jaar 180 jaar en dat wordt gevierd met een groot jubileumweekend van 1 tot en met 3 juni.

Foto: Redactie LOES

Vele verhalen doen de ronde over het ontstaan van het dorp Dieteren. Oude documenten spreken over de Heerlijkheid Dieteren en een eerste Willibrordus kapel die later gesloopt is.

\Het dorp Dieteren maakte lange tijd deel uit van de Amelberga-parochie. Ergens rond het jaar 1836, Dieteren telde toen zo’n 500 zielen, werd er gespeculeerd over het stichten van een eigen parochie.

Deze kon alleen ontstaan als er een eigen kerk en veel geld en landerijen aanwezig waren. Met het doel een zelfstandige parochie te realiseren werden de eerste bijeenkomsten van de latere schutterij een feit. Omdat het eerste vogelschieten werd georganiseerd in 1838, geldt dit jaartal als de officiële oprichting van schutterij Sint Stephanus.

Dit jaar bestaat de schutterij dus 180 jaar. Om dit heuglijke feit te vieren organiseert schutterij Sint Stephanus in het weekend van 1,2 en 3 juni een jubileumfeest. Met een Limburgse middig, een heuse schietwedstrijd, schuttersfeest en diverse andere activiteiten. Er is voor elk wat wils.

Het programma ziet er als volgt uit:
Vrijdag 1 juni:
Om 13.00 start het feestweekend met de Limburgse Middig Deetere. Dit is een culturele middag waarin zang en kolder de boventoon voeren. Met onder andere Spik en Span, Volle Pulle, De Old Timer kapel uit Nieuwstadt en anderen.

Dit alles onder leiding van Karel Fiddelers. Een middag om absoluut niet te missen. Kaarten à 7,50 euro (voorverkoop) of 10,00 euro aan de kassa. Koffie en een lekker stuk vlaai inbegrepen. Kaarten kunnen besteld worden via Limburgse-middig-deetere@hotmail.com. Of via 06-22409441.

Zaterdag 2 juni:
Om 13.30 uur start de schietwedstrijd ‘De sjlaag om de Koppeleberg’. Tijdens deze ‘sjlaag’ kunnen teams bestaande uit minimaal 6 personen met elkaar wedijveren op diverse schietonderdelen. Door te schieten met de zware buks, windbuks, handboog en kruisboog mix zullen de punten bij elkaar geschoten moeten worden.

De beste schutters van elk team en genodigden schieten later in de middag om de titel ‘Veldheer of Grootmeester van Dieteren’. Op deze gezellige en sportieve middag is iedereen van harte uitgenodigd om te komen kijken of mee te doen natuurlijk. Geef je daarom op met minimaal 3 of gezellig met 6 vrienden, collega’s of bekenden. Aanmelden kan door te mailen naar sjlaagomdekoppeleberg@gmail.com of via 06-28471487. Kosten voor deze middag zijn 10 euro per persoon inclusief een consumptie. De hele middag wordt muzikaal ondersteund door de Dirgelländer Muzikanten en zaate hermenie De Roepoepers.

Zondag 3 juni:
Zondagmiddag om 14.00 uur vindt het eerste bondsfeest plaats van schuttersbond Eendracht Born-Echt en omstreken. Maar liefst 20 schutterijen zullen, voorafgegaan door Fanfare Eendracht Dieteren door de straten van Dieteren marcheren.

Later deze middag vinden de traditionele schiet-, muziek- en exercitiewedstrijden plaats op het feestterrein aan de Bosweg. Met als hoogtepunt het bekendmaken van de winnaar van de dagbeker. De muzikale omlijsting van het schuttersfeest zal in handen zijn van niemand minder dan Volle Pulle en Spik en Span.