Lokale Omroep Echt - Susteren

Strenge vorst slecht voor waterleidingen en -meters

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) heeft de afgelopen dagen tientallen meldingen gekregen van bevroren of zelfs kapotgevroren waterleidingen.

Foto: d97jro/Pixabay

Monteurs van WML hebben het extra druk door de vrieskou. Op haar website geeft WML tips om te voorkomen dat de waterleiding en watermeter bevriezen:

  • Tocht is de grootste vijand van de waterleiding en de watermeter. Isoleer daarom de ruimte waarin de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden. Zorg wel dat de ruimte geventileerd wordt als de gasmeter ook in die ruimte aanwezig is.
  • Controleer de hoofdkraan. De hoofdkraan zorgt ervoor dat water het leidingnet in kan stromen en moet dus vooral niet bevriezen.
  • Als isoleren niet voldoende is, kun je de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk inpakken of voorzien van een elektrisch verwarmingslint.
  • Als je in de winter op vakantie gaat, verwarm jouw huis dan op een laag pitje (minimaal 14 graden Celcius). Draai alle radiatoren een klein beetje open. Zo blijft heel jouw huis vorstvrij.

Meer tips zijn te lezen op de website van WML. Hier staat ook wat je kan doen als de leidingen of de meter al bevroren is.