Lokale Omroep Echt - Susteren

’t jaar 2016: Overlijden Jos Meeuws

In de zomer van 2016 staat Echt-Susteren even stil. Verenigingsman Jos Meeuws uit Echt overlijdt in de nacht van 15 juli op 63-jarige leeftijd.

Het raadslid van M&M overleed na een kort ziekbed. De gemeente Echt-Susteren, maar ook de Lokale Omroep Echt-Susteren reageren geschokt. In de raadzaal van het gemeentehuis komt al snel een rouwregister te liggen.

Op de sociale media stroomden de reactie massaal binnen. De eerste die het nieuws naar buiten bracht was burgemeester Jos Hessels. Daarna volgden ook andere politici, politieke partijen, verenigingen en journalisten. Van RIOS’31 tot Willem Vissers en van Limburg Festival tot Stichting Horeca Centrum Echt. Van Glazen Huis Echt-Susteren tot Stichting de Groene Sporenwolf.

LEES MEER!


© Henk Bril

Jos Meeuws maakte sinds 1978 deel uit van de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Echt voor de Initiatiefgroep ‘78. Na een korte afwezigheid heeft hij sinds 1990 onafgebroken in de gemeenteraad gezeten. Sinds 2010 was hij de nestor (langst zittend gemeenteraadslid) van de gemeente Echt-Susteren.

In de politiek was hij bekend als karakteristiek raadslid, die altijd de vinger op de zere plek wist te leggen, geen blad voor zijn mond nam, maar bovendien ook met de nodige humor altijd zijn standpunt uitdroeg.

Naast zijn passie voor politiek is Jos altijd actief geweest binnen allerlei verenigingen en maatschappelijke organisaties, zoals Kindervakantiewerk Echt, Stichting Culturele Kring Echt, Werkgroep Straattheater Echt-Susteren, Supportersclub RIOS’31 en de Samenwerkende Echter Jeugdverenigingen.

Ook was hij betrokken bij het Bavaria PlatsSpektakel, Music Night Echt, Vastelaovesvereniging De Aester Sjaelen Uul Pey-Echt en kunstenaarscollectie KC61. Uiteraard was hij ook bekend van zijn radioprogramma’s bij de Lokale Omroep Echt-Susteren.


Foto: Fotoclub Echt

Ook wij reageerden geschokt. In 2008 is Jos begonnen als radiopresentator bij LOES. In zijn radioprogramma ‘Op visite biej LOES’ heeft Jos honderden gasten in de radiostudio ontvangen.

Vele interessante verhalen heeft hij de ether in geslingerd en menig luisteraar aan de radio gekluisterd, zoals hij dat zelf noemde.

Later is hij vaste presentator geworden van het actualiteitenprogramma LOES Vandaag. In het muziekprogramma ‘En ze neumde hem/häör/ hun….’ passeerden zijn favoriete bands, zangers en zangeressen de revue.

LEES MEER!


Donderdag 21 juli is de informele afscheidsdienst in het gemeentehuis. De bijeenkomst wordt druk bezocht. Diverse organisaties en verenigingen houden toespraken. De dienst wordt live uitgezonden op LOES-TV.


Foto: Gemeente Echt-Susteren

Begin augustus wordt duidelijk dat Piet Reijnders uit Susteren de plaats van Jos Meeuws zal overnemen in de gemeenteraad. In eerste instantie neemt hij zitting onder de partijnaam Lijst Reijnders, maar eind november maakt hij bekend over te stappen naar het CDA. Zijn eigen Lijst Reijnders houdt daarmee op te bestaan.

In een interview met LOES ACTUEEL legt hij uit waarom. “Bij een grote partij kan ik me beter verdiepen in belangrijke onderwerpen, zoals de ouderenzorg.” De overstap leidt tot veel ophef.

Evert Masthoff, vroegere fractiegenoot van Meeuws en lijstduwer van M&M tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering, haalt hard uit naar Reijnders. “Jos noemde het CDA altijd de wijwaterfetisjisten. Iedereen die Jos goed kende, weet dat hij een hekel had aan die partij. Jos zou zich nu omdraaien in zijn urn.”

LEES MEER!