Lokale Omroep Echt - Susteren

Unieke heldenonderscheiding voor redden van man van spoor in Susteren

Burgemeester Jos Hessels heeft twee bijzondere Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Mia Effting-van Buggenum uit Amsterdam en Gertie van Mulken-Bouwens uit Spaubeek kregen namelijk de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons.

De Erepenningen werd uitgereikt in verband met het heldhaftig optreden van beide dames eerder dit jaar (op 31 mei 2017) waarbij zij ter hoogte van de spoorwegovergang aan de oude Rijksweg Noord in Susteren een man in een scootmobiel van de rails hebben getrokken. Terwijl een Intercity naderde, toen de spoorwegbomen al waren gesloten, hebben de twee moedige dames hun leven in de waagschaal gelegd om de man te behoeden voor een vreselijke afloop.


Kort na hun heldendaad, had LOES-TV een interview met één van de twee heldinnen. Kijk dat bijzondere en inspirerende interview hieronder terug.

Heldin redt oudere man op nippertje van spoor

LOES NIEUWSALERT: Heldin redt oudere man op nippertje van spoor

Een omstander heeft woensdagochtend een oudere man van het spoor gered. Zijn scootmobiel was stilgevallen op de spoorwegovergang op de Rijksweg tussen Echt en Susteren. Bekijk het interview met de heldin hieronder.
Lees meer over het ongeluk via www.omroeploes.nl/heldin-redt-oudere-man-met-stilgevallen-scootmobiel-van-spoor/

Geplaatst door Lokale Omroep Echt Susteren – LOES op woensdag 31 mei 2017


De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is met recht uniek te noemen. Om in aanmerking te komen voor deze erepenning moet iemand een menslievende daad hebben verricht waarbij er sprake is van moedig en beleidvol optreden met gevaar voor eigen leven.

Hoewel dit dus een zeldzame aangelegenheid is, kunnen wij in Echt-Susteren met trots stellen dat de erepenning nu voor de derde en vierde keer wordt uitgereikt. De eerste twee uitreikingen waren in 2016, eveneens naar aanleiding van een reddingsactie op het treinspoor door twee dames. In Limburg is deze onderscheiding deze eeuw 5 keer uitgereikt, waarvan dus 4 keer in Echt-Susteren.

Foto: Frans Kessels
Foto: Frans Kessels
Foto: Frans Kessels

LEES OOK:

Heldin redt oudere man met stilgevallen scootmobiel van spoor