Lokale Omroep Echt - Susteren

Vakantiegangers wordt aangeraden vrijdag vroeg of zaterdagmiddag laat te vertrekken vanwege derde zwarte zaterdag

Europese topdrukte op derde zwarte zaterdag verwacht, zeker in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Vakantieverkeer moet aanstaande zaterdag opnieuw rekening houden met topdrukte. Tijdens de derde zwarte zaterdag van het jaar worden er in heel Europa weer lange files verwacht. Sterker nog: waarschijnlijk wordt aanstaande zaterdag de drukste van het jaar. Oorzaak is het wisselweekend en Mariahemelvaart.

Omdat dit weekend de eerste grote stroom vakantiegangers weer huiswaarts keert (richting het noorden) en de laatste groep vakantiegangers tegelijkertijd richting het zuiden vertrekt verwachten we in beide richtingen lange files. Dit drijft de totale filelengte altijd flink op. In Frankrijk piekten de afgelopen twee zwarte zaterdagen respectievelijk op 831 kilometer en 857 kilometer totaal. Dat zal dit weekend meer zijn.

Niet alleen in Frankrijk wordt topdrukte verwacht. Op alle bekende Europese vakantieroutes staan dit weekend files. In Midden- en Zuid-Europa zijn veel mensen bovendien een lang weekend vrij: dinsdag viert de Katholieke kerk Mariahemelvaart. Reden temeer om er al zaterdag op uit te trekken, wat extra files oplevert.

Er wordt aangeraden om vrijdag al op tijd, of juist zaterdagmiddag laat te vertrekken. Dan rijd je of voor de files uit, of juist achter de grote stroom aan. Wie er niet aan ontkomt om toch op zaterdag te rijden doet er goed aan om voldoende extra reistijd in te plannen. Vaak loont het om wat later te rijden, het drukste moment is in alle Europese landen aan het begin van de middag.

Wie zondag vertrekt rijdt nagenoeg filevrij. Al blijft het verstandig om van te voren de route te checken.

In Frankrijk zullen de eerste files al vroeg in de ochtend ontstaan. Rondom Parijs staat de eerste automobilisten al tegen 04.00 uur (!) in de file. Verder is het in de loop van de dag erg druk op de Route du Soleil (A6/A7) en de Rhône-vallei. Het drukste moment wordt verwacht op zaterdag tussen 12.00 en 13.00 uur. Daarna worden de files korter. Hou er dus rekening mee dat het dit weekend in beide richtingen erg druk is (zowel richting noord als zuid)

Doordat vele Duitsers een lang weekend hebben vanwege Maria-Tenhemelopneming, zal het ook daar drukker zijn. Bovendien zijn er ook nog werkzaamheden op veel vakantieroutes. De combinatie van de nationale feestdag en de werkzaamheden zullen ook voor veel files zorgen voor het vakantieverkeer. Grootste vakantieknelpunt: München.

In Oostenrijk worden de files verwacht voor de Karawankentunnel (Sloveense grens) in beide richtingen, de Fernpass (B179, route van en naar Duitsland) en de Oostenrijkse A10. Ook de Brennerpas is druk. Grootste knelpunt is de Gotthardtunnel. De eerste files worden daar vrijdagavond al verwacht. Vervolgens blijft het de hele dag in beide richtingen aanmodderen. Pas zondag wordt het daar naar verwachting weer rustiger.

Bron; VID