Lokale Omroep Echt - Susteren

Varkenshouder met beroepsverbod in Duitsland gaat uitbreiden in Koningsbosch

De omstreden varkenshouder Adriaan Straathof gaat zijn bedrijf in Koningsbosch uitbreiden. Niemand heeft bezwaar aangetekend tegen de plannen van de man die in Duitsland een beroepsverbod heeft.

Foto: Mutinka

Dat beroepsverbod kreeg Straathof wegens misstanden in zijn stallen bij onze oosterburen. Maar ook in Nederland raakte hij in juli in opspraak toen zijn megastal in het Gelderse Erichem in vlammen opging. Daarbij kwamen alle 20.000 varkens om.

De dieren zijn gestikt door de enorme rookontwikkeling. In de omgeving werd gewaarschuwd voor asbest. Daarom werd onder andere een NL-alert verspreid. Tegenstanders van de intensieve veehouderij hebben met een handtekeningenactie geprobeerd ook in ons land een beroepsverbod voor elkaar te krijgen voor Straathof.

Ondanks dat zijn er geen bezwaren ingediend door derden, meldt De Limburger. De gemeente Echt-Susteren heeft toestemming verleend. Bij een extra controle van de gemeente, bleken de plannen aan alle voorwaarden te voldoen. Zelfs een woordvoerder van de firma Straathof zelf is verrast dat er geen bezwaar is ingediend. Actiegroepen en politieke partijen kwamen mede door de zomervakantie te laat achter dit nieuws.

Overigens is de varkenshouderij in Koningsbosch niet de enige die gaat uitbreiden. Een varkensbedrijf aan de Veestraat in Maria Hoop gaat uitbreiden naar 17 000 varkens in 4 stallen. Deze plannen zijn al goedgekeurd door de gemeenteraad.


Lees al het nieuws over de uitbreidingsplannen van Straathof in ons dossier hierover.