Lokale Omroep Echt - Susteren

Varkenshouderijen willen onafhankelijk onderzoek naar stalbranden

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) pleit voor een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van stalbranden. Dit naar aanleiding van het grote aantal branden in (varkens)stallen het afgelopen jaar.

Foto: tpsdave

De POV roept op haar website alle partijen op zich aan te sluiten bij de oproep voor een onafhankelijk onderzoek, in plaats van alleen te pleiten voor maatregelen terwijl de achterliggende oorzaken nog niet bekend zijn.

“Wij willen exact weten hoe deze branden de laatste tijd hebben kunnen ontstaan en wat we dáár aan kunnen doen. Pas dan kan al dit dieren- en mensenleed worden voorkomen. Anders doen we alleen maar aan symptoombestrijding”, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

De sector heeft samen met de overheid, verzekeringsmaatschappijen, de Dierenbescherming en veiligheidsbranche een concreet Actieplan Stalbranden opgesteld en uitgevoerd. Helaas concludeert de sector dat dit Actieplan nog niet heeft geleid tot minder stalbranden.

De oproep komt naar aanleiding van de brand in een varkensstal in het Twentse Agelo van zondag- op maandagnacht. Hierbij kwamen honderden varkens om. “Verschrikkelijk voor de dieren en verschrikkelijk voor dit familiebedrijf. Niemand wil dit. De dieren niet, de maatschappij niet, de boeren niet en wij ook niet”, aldus Ingrid Jansen.