Lokale Omroep Echt - Susteren

VDL Nedcar verdubbelt omzet door productie Mini Countryman

De divisie Autoassemblage van de VDL Groep heeft in het eerste halfjaar van 2017 een omzet behaald van 1.326 miljoen euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 637 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2016.

Foto: M.Minderhoud

VDL Groep in Eindhoven is erin geslaagd in het eerste halfjaar van 2017 de voorspelde groei te realiseren. De gecombineerde omzet is na de eerste zes maanden uitgekomen op 2,4 miljard euro. Dat is een stijging van 53 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016 (1,6 miljard euro). Het resultaat na belasting over het eerste halfjaar laat een stijging zien van ruim 20 procent naar 74,6 miljoen euro.

De groei van de omzet is voornamelijk gerealiseerd door de productie van de MINI Countryman in opdracht van BMW Group. Het resultaat is in het eerste halfjaar weliswaar winstgevend geweest, maar staat onder druk vanwege het organiseren van de groei. Een verdubbeling van het aantal medewerkers in één jaar heeft impact op velerlei gebieden. In het tweede halfjaar wordt verdere groei verwacht, onder meer doordat er in augustus gestart wordt met de productie van de BMW X1.

Na de eerste zes maanden van 2016 bedroeg het resultaat van VDL Groep 61,9 miljoen euro. De totale orderportefeuille (exclusief divisie Autoassemblage) blijft stabiel op ongeveer 800 miljoen euro. Het aantal medewerkers is toegenomen van 11.827 medio 2016 naar 15.581 een jaar later.

“VDL Groep maakt een geweldige groei door”, licht president-directeur Willem van der Leegte toe. “We investeren op allerlei gebieden om die groei te organiseren. Dat we daarnaast in het eerste halfjaar van 2017 in staat zijn geweest om ons nettoresultaat met ruim 20 procent te verbeteren, stemt ons tevreden.”

VDL Groep heeft goede verwachtingen voor het tweede halfjaar van 2017. Voor het hele jaar zal de totale omzet uitkomen op ongeveer 5 miljard euro. De orderportefeuilles zijn goed gevuld. De verwachting is dat het nettoresultaat het niveau van recordjaar 2016 (149 miljoen euro) licht zal overtreffen. Dat vakmensen op de arbeidsmarkt schaars zijn, baart VDL Groep wel zorgen.

VDL Groep reageert op die situatie door onder meer met een eigen recruitment teams actief te zijn op de arbeidsmarkt. Daarnaast werken ze samen met onderwijsinstellingen en overheden en leiden de bedrijven uit de VDL Groep zelf vakmensen op. Het tekort aan vakmensen zorgt er ook voor dat bepaalde werkprocessen worden geautomatiseerd. VDL Groep vertrouwt erop dat het nieuwe kabinet nog meer aandacht zal besteden aan het faciliteren van techniek in de industrie.

Bron.