Lokale Omroep Echt - Susteren

‘Verdachte’ initiatiefnemer hotel Koningsbosch is adviseur Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding

Saïd Bouharrou, de ‘verdachte’ initiatiefnemer van de plannen om het klooster in Koningsbosch om te bouwen tot een Hiltonhotel, is adviseur van de De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Foto: Redactie LOES

Bouharrou is de aanvankelijke bedenker van het plan om het al tientallen jaren leegstaande klooster van Koningsbosch om te vormen tot een luxueus Hiltonhotel. Nadat de gemeente in 2016 een Bibob-procedure startte na een tip van het OM, trok Bouharrou zich na overleg met het college van B&W terug uit het project.

Vervolgens deed hij alle aandelen in projectontwikkelaar Gelasius van de hand. Bouharrou zou namelijk verdachte zijn in een langslepend strafrechtelijk onderzoek wegens hypotheekfraude en witwassen. Bouharrou ontkent dat.

Ondanks dat Bouharrou geen rol meer speelt bij de plannen voor het hotel, oordeelde Landelijk Bureau Bibob eind oktober 2017 ‘dat er ernstig gevaar bestaat dat het project gefinancierd zal worden met uit strafbare feiten verkregen middelen en dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunning gebruikt zal worden om strafbare feiten te plegen dan wel uit strafbare feiten verkregen voordeel te benutten.’ Daarop weigerde het gemeentebestuur een vergunning te verlenen aan het project.

Desondanks wordt Bouharrou door de NCTV ingezet als adviseur in een onderzoek naar de veiligheid van moskeeën, blijkt uit onderzoek van De Limburger. Ze zouden samen de hand leggen aan de Handreiking Veilige Moskee, waarin aanknopingspunten staan voor moskeeën, gemeenten en de politie om de veiligheid van moskeeën te verbeteren. De NCTV is op de hoogte van het strafrechtelijk onderzoek naar Bouharrou, maar vindt dat geen belemmering om hem als adviseur in te zetten.


Lees al het nieuws over de plannen in ons dossier over het klooster van Koningsbosch