Lokale Omroep Echt - Susteren

De Vlinderstichting roept Jos Berends uit tot Vlinderbeheerder van het jaar

De Vlinderstichting heeft tijdens haar jaarlijkse Landelijke Dag in Wageningen boswachter Jos Berends van het Limburgs Landschap uitgeroepen tot Vlinderbeheerder van het Jaar.

Foto: Chris van Swaay

Berends is een enthousiaste boswachter met een enorm veel kennis van het Weerterbos en met hart voor de vlinders. Iemand die met vrijwilligers en andere mensen kan en wil samen werken en een geweldige waardering heeft voor het door vrijwilligers uitgevoerde onderzoek en beheerwerk.

Samen met die vrijwilligers heeft hij sinds 2002 veel bereikt voor de vlinders in het Weerterbos, met name kleine ijsvogelvlinder, bont dikkopje en spiegeldikkopje.

Vrijwilliger Harry Vossen: “Jos gaat ‘als een vlinder door het bos’ en vanuit dat gezichtsveld ziet hij waar gewerkt kan worden. Het draagvlak en het enthousiasme van Jos werkt bijzonder aanstekelijk bij de vrijwilligers en er is altijd een ongekende waardering voor zijn inzet, inzicht en kennis.”

Het staat buiten kijf dat de geweldige inzet van Jos, zijn verworven kennis, het ongelooflijk enthousiasme en de waardering voor de vrijwilligers mede bepalend zijn geweest voor de enorme verbetering en toename van het vlinderbestand en andere insecten in het Weerterbos. Voor De Vlinderstichting reden om hem uit te roepen tot Vlinderbeheer van het jaar.