Lokale Omroep Echt - Susteren

Vrijwillige brandweerman krijgt boete na botsing tegen politieauto in Echt

Een vrijwillige brandweerman uit Echt heeft vrijdag bij de rechtbank in Roermond  een voorwaardelijke boete gekregen van honderd euro voor te vroeg linksaf slaan waar dit niet mocht.

Foto: Rechtspraak.nl

Hierdoor botste de brandweerman in augustus 2016 op de Rijksweg Noord/N276 tegen een politieauto. Beiden waren op weg naar een brandende auto op de A73 bij Sint Joost. De politiewagen maakte gebruik van de linker weghelft om langs een file te rijden, maar juist op dat moment sloeg er in die file een auto af naar de Bandertlaan, richting brandweerkazerne. De agenten konden die auto niet meer ontwijken. De brandweerman raakte daarbij zelf gewond en moest per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis.

De rechter acht bewezen dat de brandweerman onoplettend heeft gereden, maar houdt rekening met het feit dat de man verder van onbesproken gedrag was, hij zelf gewond was geraakt en dat hij onderweg was naar het incident op de A73. Vorig jaar kreeg de brandweerman nog een boete opgelegd van 450 euro. Daartegen ging hij in beroep.

In een gesprek met De Limburger zegt advocaat Hans Schep die de brandweerman vertegenwoordigt dat de verhoudingen tussen de politie en de brandweer in Echt sterk zouden zijn verslechterd. “Het is uiterst wrang dat alleen de brandweerman wordt vervolgd en de politieagent niet. Ze waren allebei bezig met hun publieke taak”, claimt advocaat Schep.

Naar aanleiding van deze berichtgeving kwamen Brandweer Limburg-Noord en Politie Echt zaterdag beide met een statement naar buiten. “Veiligheidsregio Limburg-Noord en Politie Limburg respecteren de uitspraak van de onafhankelijke rechter en betreuren het ten zeerste dat twee hulpdiensten, brandweer en politie, op weg naar eenzelfde incident, met elkaar in aanrijding zijn gekomen. Via deze weg laten veiligheidsregio en politie weten trots te zijn op de inzet die de (vrijwillige) brandweer- en politiemensen elke dag tonen om hulp te verlenen aan mensen en dieren in nood. Dit gebeurt in goede onderlinge samenwerking, ook in Echt. Deze goede samenwerking zetten brandweer en politie in de toekomst voort”, schrijft de brandweer op haar website.

“Wij als politie Echt maar zeker ook de medewerkers van de Brandweer in Echt distantiëren ons van de uitlatingen in media. Zowel leiding als collega’s van beide korpsen kunnen zich niet vinden in de uitlatingen zoals deze vanochtend in de dagbladen en op andere nieuwspagina’s gedaan zijn. De samenwerking tussen beide korpsen zal voortduren zoals voorheen. Wij blijven als politie- en brandweerkorps van Echt samen waakzaam en dienstbaar!”, schrijft Politie Echt op Facebook.


LEES OOK:

Gewonde bij aanrijding met politie in Echt