Lokale Omroep Echt - Susteren

Vrouwen zeer tevreden over het bevolkingsonderzoek borstkanker

Bevolkindsonderzoek borstkanker: deelnemers zeer tevreden, ook al doet het soms pijn

Ruim 9 op de 10 vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, zijn daarover zeer tevreden. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek onder ruim 3.000 vrouwen die deelnamen. Alle vragen scoren een rapportcijfer 8 of hoger, behalve de vragen die te maken hebben met pijn. De uitspraak “Ik vind het bevolkingsonderzoek borstkanker belangrijk” krijgt met 9,5 het hoogste rapportcijfer. Net daaronder scoort met het rapportcijfer 8,9  de deskundigheid en klantgerichtheid van de medewerkers.  

Het bevolkingsonderzoek bestaat uit het maken van verschillende röntgenfoto’s met een mammograaf. Op een röntgenfoto zijn afwijkingen te zien die nog niet te voelen zijn. In de loop van 2018 worden nieuwe mammografen ingevoerd. Dertig cliënten hebben hun mening mogen geven bij de selectie van de mammograaf. Het is voor het eerst dat naast eigen medewerkers ook cliënten om hun mening is gevraagd. Zowel medewerkers als cliënten gaven de voorkeur aan dezelfde mammograaf. Bij die keuze spelen het vergroten van comfort én gebruiksgemak een grote rol.

Met het tevredenheidsonderzoek kan de dienstverlening worden verbeterd. De grootste verbetering is nu te zien in de waardering van deelnemers voor de folder/informatievoorziening. In het tevredenheidsonderzoek komt veel aan bod: o.a. de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de medewerkers, de beleefdheid en het respect van medewerkers, of afspraken gemakkelijker veranderd kunnen worden (telefonisch of per internet), netheid en sfeer van de wachtruimtes, etc.  

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Nederlandse vrouwen. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen 1,3 miljoen vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek is de kans groter om borstkanker vroeg te ontdekken en succesvol te behandelen.