Lokale Omroep Echt - Susteren

Zuyderland-rel: VGZ verwijst patiënten naar ander ziekenhuis en betaalt extra reiskosten

Een hoop patiënten met een zorgverzekering van VGZ moeten bij Zuyderland vanaf 16 oktober, zes weken langer wachten op hun behandeling. VGZ reageert op haar beurt met een vergoeding van de extra reiskosten als gedupeerde patiënten uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Foto: Kleon3

Zuyderland zegt de wachttijd te moeten verlengen omdat het beschikbare budget van verzekeraar VGZ op is.  De extra wachttijd geldt specifiek voor aandoeningen op het gebied van orthopedie (totale heup prothese/ totale knieprothese) en chirurgie (galblaas, liesbreuk, fistels).

De wachttijd geldt niet voor Spoedeisende Hulp, oncologie-patiënten, behandeling van een kind, zwangerschap en patiënten met (vermoeden van) ernstige aandoeningen. Ook patiënten die al een afspraak hebben staan of al in behandeling zijn bij Zuyderland kunnen gewoon terecht.

Reiskosten
​De aandacht van VGZ gaat in eerste instantie uit naar de patiënten die al zijn doorverwezen naar Zuyderland. “We gaan er op basis van ons contract vanuit dat ze gewoon snel in het ziekenhuis terecht kunnen. Mocht het ziekenhuis onverhoopt besluiten tot het niet of later behandelen van een deel van de patiënten, dan kunnen wij hen verwijzen naar ziekenhuizen in de buurt. Als mensen verder moeten reizen, vergoeden wij de extra reiskosten”, aldus VGZ in een statement op haar website.

Conflict
VGZ zegt op haar beurt voor alle verzekerden in de regio rond Zuyderland voldoende zorg te hebben ingekocht. “We zijn met het ziekenhuis in gesprek geweest over aanpassing van het contract, omdat wij vinden dat patiënten geen hinder van mogen ondervinden van financiële discussies tussen aanbieders en verzekeraars.”

De zorgverzekeraar wil verder geen mededelingen doen over de inhoud van de gesprekken met het ziekenhuis. Zuyderland zei eerder dat de zorgvraag van VGZ-verzekerden groter is dan het pakket dat de zorgverzekeraar bij Zuyderland heeft ingekocht.

Onder VGZ vallen ook de zorgverzekeringen van IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, Zekur, Promovendum, Zorgzaam. IAK, Turien, Goudse, Univé, Aevitae en Besured.


LEES OOK:

Zuyderland: VGZ koopt te weinig zorg in, deel VGZ-patiënten op wachtlijst